Suikerwater

0 2860
13 mei

Enkele dagen geleden meldden wij de grote vissterfte in het Reitdiep. Op dat moment was nog niet 100% zeker dat de sterfte is veroorzaakt door de lozing van melasse bij de Suikerunie. Na laboratoriumonderzoek wel, zoals je in het persbericht van waterschap Noorderzijlvest kunt lezen. De federatie gaat met het waterschap in overleg over de wijze waarop de veroorzaker aansprakelijk wordt gesteld voor de schade aan de visstand. Wordt vervolgd.

Persbericht van waterschap Noorderzijlvest:

Vissterfte Reitdiep door suiker in het water

In het Reitdiep tussen Rode Haan en Electra zijn vorige week vele vissen gestorven aan zuurstofgebrek door suikerhoudend water. Het waterschap heeft maandag op 3 locaties monsters genomen van het Reitdiepwater. Uit onderzoek blijkt nu dat er suiker in het water zat. Dat bevestigt het vermoeden dat de vissterfte te maken heeft met een lozing van melasse (suikerstroop) in het Hoendiep vanaf een schip eind april.


Vissterfte Reitdiep

In totaal heeft het waterschap 4300 kilo vis geruimd uit het Reitdiep bij Roodehaan tot aan Electra. Het suikerhoudend water is aangetroffen bij Rode Haan en halverwege richting Electra. Daar zijn ook de meeste dode vissen geruimd. Het waterschap blijft het zuurstofgehalte bij Rode Haan, Electra en daar tussen de komende tijd controleren. Om de opgeloste suiker beheerst door te spoelen laat waterschap vanaf Gaarkeuken extra water in en draait gemaal De Waterwolf bij Electra.

Lozing melasse Hoendiep

In de nacht van zondag 24 op maandag 25 april 2016 heeft een schipper, onder contract bij een externe bevrachter, bij het laden 500 ton melasse (suikerstroop) in het water van het Hoendiep laten lopen. De lozing gebeurde bij de loswal van de Suikerfabriek in Hoogkerk. Sinds maandag hebben de Suikerunie en het waterschap maatregelen genomen om gevolgen ter plekke te beperken.

Het waterschap stelt de schipper aansprakelijk voor de schade die deze lozing heeft veroorzaakt.

Bron: waterschap Noorderzijlvest.


Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.