Update 3: Situatie Oosterparkwijk Groningen

0 1891
25 jan

Ook vandaag, woensdag 25 januari, zijn betrokken karpervissers die gehoor hebben gegeven aan de oproep van Alvar Besemer druk bezig geweest karpers in ademnood te redden uit de Oosterparkvijver. Gemeentemedewerkers helpen mee de vissen over te brengen naar het Van Starkenborghkanaal. In de middag leek de situatie gelukkig te stabiliseren.

De problemen hebben zich uitgebreid naar de nabij gelegen Pioenvijver. Ook hier flauwe vis. Metingen van waterschap Noorderzijlvest wezen uit dat het zuurstofgehalte te laag is. De Pioenvijver staat via buizen in verbinding met de Oosterparkvijver.

Ondertussen voeren wij druk overleg met de betrokken partijen. Waterschap Noorderzijlvest neemt daardoor nu extra maatregelen. Vanaf morgen werken medewerkers van het waterschap mee aan het overplaatsen van flauwe vis. De vis wordt in bakken met een zuustofpomp vervoerd. Zonodig gaat dit werk in het weekend door. Een gespecialiseerd bedrijf verwijdert eventuele dode vissen. Verder wordt bekeken of het technisch mogelijk is vers kanaalwater door de vijvers te laten stromen.

 De Oosterparkwijkvijver en de Pioenvijver staan ook in verbinding met een derde vijver. Deze wordt extra in de gaten gehouden.
Het plaatsen van beluchtingspompen in de vijvers is geen optie. Er ligt ijs op het water en voorkomen moet worden dat het bodemslib in beweging komt waardoor het zuurstofgehalte alleen maar afneemt.

De oorzaak van de ellende is nog niet duidelijk, maar de kans bestaat dat de riooloverstort in werking is getreden, maar dit wordt nader geanalyseerd. De Oosterparkvijver heeft de functie van riooloverstort: bij problemen met het riool loopt het riool over in de vijver om te voorkomen dat rioolwater in de huizen omhoog komt en daar enorme schade aanricht. Het is des te wranger dat juist in deze vijver(s) de karper het enorm goed doet en zich hier ook met succes voortplant.

Vannacht wordt stevige vorst verwacht, daarna zal de vorst gelukkig afnemen. De federatie is blij met - en dankbaar voor - de grote inzet van karpervissers en ook gemeentewerkers om zo veel mogelijk vissen te redden. We zullen ons uiterste best doen mee te werken aan een structurele oplossing om dergelijke calamiteiten in de toekomst te voorkomen.
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.